Μονοήμερη Εκδρομή Καλάβρυτα – Μέγα Σπήλαιο – Αγία Λαύρα
Αναχώρηση το πρωί από το γραφείο μας για την περιοχή των Καλαβρύτων, της ξακουστής αχαϊκής κωμόπολης, βρίσκονται δύο ιερά προσκυνήματα με πανελλήνια ακτινοβολία και μακραίωνη ιστορική διαδρομή, άρρηκτα συνδεδεμένα με το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.
Η πρώτη μας στάση θα είναι στο μοναστήρι Μέγα Σπήλαιο που σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από δύο αδέλφια, μοναχούς από τη Θεσσαλονίκη, τον Συμεώνκαι τον Θεόδωρο, οι οποίοι βρήκαν σε ένα σπήλαιο, κατόπιν υποδείξεως της βοσκοπούλας Ευφροσύνης, την εικόνα της Παναγίας που είχε φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς.
Tο κύριο οικοδόμημα της μονής, που γνώρισε πολυάριθμες καταστροφές, αποτελείται από οκτώ ορόφους. Το καθολικό, σκαμμένο στο βράχο, φέρει την προαναφερθείσα εικόνα της Παναγίας, τοιχογραφίες του 1653 και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην μονή της Αγίας Λαύρας. Εδώ, στις 13 Μαρτίου 1821, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771-1826), μορφωμένος και γλωσσομαθής ιεράρχης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ευλόγησε το λάβαρο του Αγώνα, κηρύσσοντας κατ' ουσίαν την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (η 25η Μαρτίου θεωρείται η επίσημη επέτειος της κήρυξης του Αγώνα, καθώς την ημέρα αυτήν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στην πλατεία των Πατρών τη σημαία της Επανάστασης και ευλόγησε τους επαναστάτες).
H μονή της Αγίας Λαύρας, πανελλήνιο προσκύνημα, ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από τον ασκητή Aθανάσιο Aθωνίτη, σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, στη θέση «Παλαιομονάστηρο». H αρχική μονή πυρπολήθηκε το 1585 από τους Tούρκους και μεταφέρθηκε πιθανώς το 1689 στη σημερινή θέση της, όπου υπέστη εκ νέου καταστροφές, από τον Iμπραήμ το 1826 και τους Γερμανούς το 1943.
Σύμβολο της Eπανάστασης του 1821, η μονή διαθέτει μοναδικά κειμήλια στο σκευοφυλάκιό της, όπως το λάβαρο του Αγώνα, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, την κάρα του Αγίου Aλεξίου, πολύτιμα ευαγγέλια και επιτάφιο του 1754. Βόρεια της μονής της Αγίας Λαύρας, σε λόφο, υψώνεται το Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821.
Η εκδρομή μας συνεχίζεται με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα με ελεύθερο χρόνο για φαγητό και καφέ και το απόγευμα ακουλουθούμε το δρόμο της επιστροφής για την πόλη των Αθηνών.